Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Důchodce jako rukojmí a perpetum mobile cesty z krize?

  • duchodci_2
  • starik1_res.jpg
Lidé prý budou muset pracovat do sedmdesáti nebo osmdesáti let. Týká se to celého světa, ale především Evropy. Podle šéfa americké pojišťovny AIG jde o jediný způsob, jak řešit současné dluhové problémy státních rozpočtů. To říká osmašedesátiletý Robert Benmosche. Věk 65 let už podle něj dávno není adekvátním časem, kdy by lidé měli přestat pracovat.

Jak uvádí agentura Bloomberg, ve Spojených státech dosáhne věku 65 let denně na deset tisíc osob. Do roku 2035 by na každé tři důchodce měli přispívat dva pracující.

Například průměrná délka života v Řecku činí 81,3 roku, ovšem do důchodu se tu nyní chodí po 59. roce, což je jedna z nejnižších úrovní v Evropě. V České republice se bude podle důchodové reformy prodlužovat doba odchodu na penzi až nad 70 let. Zároveň se má postupně sjednotit důchodový věk u mužů a žen - bez ohledu na to, kolik dětí žena vychovala.

Tohle všechno chápu, čísla jsou neúprosná, čím dál víc se rozevírají pomyslné nůžky mezi počtem důchodců a počtem lidí v produktivním věku, kteří pracují. Nejsem šéf pojišťovny ani makroekonom, ale přesto mi to hlava nebere a tak se ptám sám sebe:

Kdo přiměje firmy, aby zaměstnávaly a nabíraly zaměstnance nad 60 let jejich věku, když již v dnešní době člověk, který v 50ti přijde o práci je prakticky bez šance, sehnat jinou? Bude přijímání těchto lidí firmám stát nějak kompenzovat a pokud ano, kde na to vezme? Nebude to jen přesunutí jedné položky do té druhé?

Kdo a jak a z čeho bude firmám kompenzovat nižší pracovní výkonnost lidí v důchodovém věku? Kdo a jak bude řešit větší rizikovost úrazů u těchto lidí, dále to, že mohou díky nepružnému fyzičnu i psychičku způsobit další škody na majetku i zdraví?

Dokáži si představit, že úředník „vyřizující lejstra“, který to dělal celý život, toho bude schopen i v sedmdesáti, i když pomaleji a s chybami, ale v jeho osmdesáti si to již dost dobře představit nedovedu. A co dělnické profese? Dokáže si přestavit někdo rizikovost práce třeba osmdesátiletého horníka, slévače, řidiče, ale na druhé straně i policisty, lékaře? Nebo z nich uděláme úředníky, aby bylo víc drábů?

Zmrazení důchodů ve chvíli, kdy ten důchodce nemá šanci na jiný další příjem k jeho důchodu? To je při dnešní inflaci, zvyšování cen potravin, energií a DPHfaktické postupné vyhánění důchodců na ulici pod mosty. Chápu, stát na to nemá na jedné straně. Ale na druhé má na miliardy, které mizí v nenávratnu v korupčním prostředí. Má na přebujelou administrativu, nabírá další úředníky, kteří vymýšlejí další lejstra, nic neprodukují a jsou jen dráby zejména živnostníků. Na to stát má? Ti úřednící nic neprodujují, jen lestra a pokuty, aby plnili státní kasu.

Nechalo snad některé ministerstvo udělat ekonomický audit svých nákladů? Snažilo se tak fakticky některé ministerstvo snížit výdaje za služební automobily, za soukromé telefonáty, za nadbytečné zaměstnance? Ani jedno! Je čím dál více lidí, co vstupují do důchodového věku, než rodících se dětí. Nenalezl jsem ale jediný stimul státu, který by fakticky motivoval rodiny k tomu, aby měly více dětí a tedy, aby v budoucnu stoupal počet lidí v produktivním věku. Nezlobte se na mne, ale já bych se prostě nenechal operovat od osmdesátilétého chirurga, nesvezl bych se autobusem, který řídí 80 letý řidič...... nci proti, ale bylo by to příliš velké riziko.

Jsem pravicově smýšlející člověk, ale tohle mi prostě hlava nebere. Na jednu stranu budeme nutit pracovat 80 leté s rizikem téměř nulové výkonnosti, škod a úrazů a na druhé straně budeme dálvydržovat nemakačenky, co nikdy pracovat nechtěli a zneužívají sociální dávky? A státní administrativní sektor bude dál zvyšovat náklady na svoji činnost, která nic hodnotného neprodukuje, bude vymýšlet další lejstra a poplatky za ně a nakonec snad zavede daně i za spotřebu vzduchu, či opotřebování chodníků naší chůzí?

Nezávidím politikům jejich platy a jejich následné důchody, ani zázračná zbohatnutí expremierů či exministrů. Ale oni rozhodují o věcech, které se jich v jejich důchodovém veku nedotknou, protože budou za vodou. Ale většina důchodců bude žít pod hranicí životního minima, značná část z nich skončí na ulici. Vládu to ale nezajímá, protože ta je dnes „za vodou“ a její členové za tou vodou budou i v důchodu. Rozhoduje o věcech tak jak rozhoduje, protože jejích členů se ta rozhodnutí nikdy nedotknou. Nebo skončil některý exministr na pracáku? Některý v base, ale většina je doživotně za vodou.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře