Podobně je to i s ostatními plodinami. Ve španělsku se pěstují pomeranče a to ničí půdu ještě víc než ta řepka. Spotřebuje to víc pesticidů a nikdo se nad tím nepozastavuje. Pomerančům se tam mimořádně daří a tak se pěstují a nic jiného. Jinde se daří pšenici, jinde se daří ovsu, jinde sóje. A tak existuje zhruba pět plodin, které se musejí pěstovat furt dokolečka, protože na ničem jiném se nedají pokrýt náklady a to ani s dotacemi ne.  Jediná výdělečná cesta jsou úspory z rozsahu a tak se z malých zemědělců postupně stávají mamutí koncerny. 

Podobně je na tom živočišná výroba. V Německu a vůbec v té vyspělé evropě si farmáři už dávno za dotace postavili vepříny, výkrmny kuřat, kravíny i mlékárny a teď za dotované ceny dodávají maso a mléko. Naše dotace jsou nižší, jsme s výrobou pozadu a tak dělá prasata jen ten, kdo má opravdu hodně peněz. Vydělá na tom zase jen koncern. 

To nesouvisí s dotacemi, to souvisí prostě s tím, že jsme ten špinavý východ a nikdy nebudeme mít stejné podmínky jako mají Němci. Jednak nám to ti Dojčlandi nedovolí, jednak ty koncerny mají hodně peněz že si prolobují co potřebují. 

Počítejte se mnou ty překážky. Jste malý zemědělec? Dotace máte podle hektarů. To ten velký hráč také, ale on potřebuje jeden traktor na sto hektarů a vy jich máte padesát a potřebujete traktor také. Váš traktor je prostě dvakrát dražší. Nemůžete realizovat úspory z velikosti. Stejně tak potřebujete někoho, kdo tomu rozumí a jeden člověk obslouží mnohem víc hektarů než je vaše farma, ale vy to rpostě také musíte umět. Musíte být agronomem, mechanizátorem, účetním, implementátorem evropských nařízení, musíte být zbožíznalcem přes hnojiva, osiva, musíte být zdatný obchodník a to všechno dohromady, protože jen velký hráč si může dovlit na každou věc zvlášť odborníka. A nedělejte si iluze... když někdo dělá jen hnojiva a má na to čas, vymyslí lepší řešení než vy, když se tomu můžete věnovat jen v neděli v osm večer. 

Aktivisté by chtěli změnit dotace. Pravidla se mění pomalu co dva roky. A stejně je to k ničemu. Ti velcí hráči s s tím poradí snáze. Když dotační politika pro menší farmy, tak se prostě rozdělí v rámci holdingu. Všechny ty nápady EU i ministerstev mají dávno prověřené, a mají armády právníků. Myslet si, že se na dotační politice něco změní, to si může myslet opravdu jen aktivista, který  má za hlavního satana firmu Monsanto. 

Je naivní si myslet, že budeme odpovědně chodit k volbám a ti naši zástupci tam udělají ty správnéí zákony. Zemědělství mají v rukou velcí hráči, kteří mohou uplatit celý europarlament včetně všech komisí a ještě jim zbyde na celou Českou republiku. Velké firmy vyrábějící pesticidy uděljí všechno pro to, aby jim jejich byznys zůstal a půjdou klidně i přes mrtvoly, když to bude muset být. 

Zodpovědné chování vede jen k rychlejšímu krachu. Když se nebudete chovat tržně, tedy tak, jako ten největší znásilňovatel krajiny a přírody, brzy proděláte a vaše pozemky koupí právě ten gauner, který jse v herbicidech koupe.  Dokud bude existovat WTO, dokud bude existovat komoditní burza, dokud bude možné koncetrovat majetek v miliardách a bilionech, do té doby se nic nezmění. A výše jmenované nezmizí bez pořádné revoluce či války. 

Přes toto všechno bych si vidlácky myslel, že existuje řešení. Není to řešení všemocné a všespasitelné. Ale mohlo by vedle toho velkého byznysu vytvořit alternativu. Mohlo by obsadit určitou část pozemků a tvořit solidní procento výživy obyvatelstva. Mohlo by se stát základem pro znalosti, aby se neztratily a mohlo by v případě krize celkem hladce převzít to jediné, co je skutečné bohatství - hlína a to co na ní vyroste. 

Jak bych si to řešení představoval, o tom zítra.

zdroj:https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/co-s-ceskym-zemedelstim-vidlacke-shrnuti-situace

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře