Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Břidlicové ropy je spousta, je ale nerentabilní

Experti z výzkumné organizace IHS předpovídají revoluci v ropném odvětví. Zásoby břidlicové ropy jsou podle jejich odhadu obrovské a mohou způsobit otřes na surovinových trzích. Největší potenciál má Rusko, Argentina a Alžírsko.

  • bridlicove-ropy-je-spousta-je-ale-nerentabilni
  • сланцевая нефть месторождение разработка добыча

S tím, že břidlicové ropy je skutečně hodně, souhlasí i ruští odborníci. Jak ale zdůrazňují experti, hlavní problém je v tom, jak zajistit rentabilnost její těžby.

Experti IHS vyčlenili třiadvacet perspektivních ložisek břidlicové ropy. Jejich potenciál činí asi 175 miliard barelů, což čtyřnásobně převyšuje podobné zásoby v Severní Americe. Před tím vyslovovali někteří analytici předpoklad, že těžba netradičních zdrojů se může stát příčinou snížení cen energetických zdrojů.

Ruští experti hodnotí perspektivy další břidlicové revoluce mnohem zdrženlivěji. Hodnocení IHS je předběžné a vypracovat na tomto základě předpověď je prakticky nereálné. Potenciál ložiska se dá zhodnotit teprve po tom, co bude zahájena těžba.

Prozatím byla v Rusku zahájena těžba ve dvou experimentálních ložiscích břidlicové ropy. Hlavní problém je podle mínění expertů v tom, že prozatím neexistují technologie, které umožňují efektivně tuto těžko dostupnou ropu těžit. Tak třeba USA, které třetinu svého plynu těží v břidlicových ložiscích, vydaly za 20 let asi 30 miliard dolarů na to, aby vypracovaly a vyzkoušely metody těžby. Přičemž „břidlicový poprask“ v Americe je podle slov nezávislého analytika Dmitrije Adamidova v mnohém spojen s velice výhodnou polohou ložisek:

-Všechna břidlicová ložiska se nacházejí na už existující infrastruktuře. Těžily se tam tradiční uhlovodíky a pak přišly na řadu břidlicové zásoby.

Podle odhadu prezidenta Rady ropných průmyslníků Gennadije Šmala činí v USA náklady spojené s těžbou břidlicového plynu asi tak 170-180 dolarů za tisíc krychlových metrů. Kvůli tomu je využívání takového modrého paliva výhodné pouze v bezprostřední blízkosti od ložiska, aby bylo možné vyhnout se výdajům spojeným s přepravou.

Těžba břidlicové ropy každopádně nesníží ceny na surovinových trzích. Stejně jako i břidlicový plyn. V loňském roce věnovalo podle odhadu expertů Německo 25 miliard eur na dotace ve sféře alternativních zdrojů energie. Takové výdaje si mohou dovolit jen velice bohaté země. Zatímco chudé se nebudou moci ještě dlouho pustit do těžby alternativních zdrojů uhlovodíků.

zdroj:http://czech.ruvr.ru/2013_09_19/Bridlicove-ropy-je-spousta-je-ale-nerentabilni/

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře